Ta strona korzysta z plików cookie. Korzystamy z plików cookies zapisujących dane użytkownika. Przeglądając naszą stronę wyrażasz zgodę na ich używanie. Według obecnie obowiązujących przepisów prawa możesz je wyłączyć zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej »
zamknij
Artykuł: Zielone warzywa w zastępstwie słońca
Zaznaczeń:
2
Autor:
Koordynator Programu
Data:
2016-09-23 10:27:18

Bez dwóch zdań najwięcej energii czerpiemy z życiodajnych promieni słonecznych. Witamina D, która dzięki nim ma szansę syntetyzować się w naszym ogranizmie dodaje zdrowia, urody i optymizmu. Czas, który przed nami, niestety będzie nam skąpił tego eliksiru, dlatego trzeba szukać innych źródeł mocy.

Na ratunek przyjść nam mogą zielone warzywa zawierające witaminy z grupy B, które pomogą utrzymać nasz system nerwowy w równowadze. Niedobory tych witamin często są przyczyną, między innymi obniżonego nastroju, zmęczenia, czy poważniejszych stanów psychicznych.

Witaminy i mikroelementy zawarte w zielonych warzywach dodadzą blasku także skórze, oraz wzmocnią włosy i paznokcie. Chlorofi nadający im piekny zielony kolor wpłynie pozytywnie na wzmocnienie układu immunologicznego, podczas sezonu grypowego.

Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych tych warzyw najlepiej jeść je na surowo.

Pijmy zatem soki z zielonych warzyw liściastych ( jarmuż, szpinak, natka pietruszki, liście selera ale także seler naciowy, brokuł ...) - ok 100 ml dziennie.

Aby cierpkiemu smakowi dodać słodyczy do soku mozna dodać jabłka, cytrynę i inne słodkie owoce, które spotkać mozna na straganach w okresie jesiennym.

Sok taki najlepiej zrobić w wolnoobrotowej  wyciskarce lub w blenderze i świeżo zrobiony wypić do dna.

UWAGA: Dzieci uwielbiają jego wyrazisty kolor i także z chęcią go piją.

Nie zganiaj więc winy za swój nastrój na jesienną aurę - tylko WYPIJ CODZIENNIE SOK Z ZIELONYCH WARZYW