Ta strona korzysta z plików cookie. Korzystamy z plików cookies zapisujących dane użytkownika. Przeglądając naszą stronę wyrażasz zgodę na ich używanie. Według obecnie obowiązujących przepisów prawa możesz je wyłączyć zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej »
zamknij
Artykuł: Powedz mi co jesz, a powiem ci - jak się czujesz.
Zaznaczeń:
1
Autor:
Koordynator Programu
Data:
2015-12-22 11:14:01

Nasz organizm automatycznie reaguje na wszelkiego rodzaju zmiany związane z temperaturą, opadami czy ciśnieniem. Okazuje się jednak, że każdy z nas reaguje na nie zupelnie inaczej. Dla jednych niewielkie skoki ciśnienia mogą spowodować zaburzenia w funkcjonowaniu, inni z kolei mogą ich nawet nie odczuć. Często, osobom wrażliwym na różnego rodzaju modyfikacje pogodowe towarzyszą dolegliwości somatyczne, takie jak bóle i zawroty głowy, zaburzenia koordynacji wzrokowo-ruchowej,
zaburzenia snu ( nasilona potrzeba snu lub bezsenność), czy chociażby pogorszenie wzroku lub bóle w stawach. Tego typu objawy mogą mięc również związek z naszym samopoczuciem i kondycją psychiczną. Warto wspomnieć między innymi: zmniejszoną koncetrację, zrezygnowanie, brak
motywacji, rozleniwienie czy ogólne poddenerwowanie


Jak temu przeciwdziałać?

Istotny wpływ na nasz dobrostan psychofizyczny ma odpowiednie odżywianie się. Jeśli w naszym codziennym jadłospisie brakuje odpowiedniej ilości mikro i makro elementów, witamin oraz pierwiastków z pewnościaą przełoży się to na jakość funkcjonowania. Jednym z ważniejszych pierwiastków, o którego dostarczenie warto zadbać jest wapń, który między innymi koordynuje proces widzenia, obniża ciśnienie krwi czy chociażby bierze udział w skurczach mięśni np serca. Źródłem wapnia może być mleko i jego ( nieprzetworzone chemicznie) przetwory, orzechy czy ciemnozielone warzywa. To właśnie niedobór wapnia w naszym organiźmie może powodować między innymi bezsenność, zawroty głowy, osłabienie pamięci czy szybkie męczenie się. Jeśli jesteśmy ciągle osłabieni lub odczuwamy niepokój, rozdrażnienie to być może brakuje nam magnezu. Cennym źródem tego pierwiastka mogą być produkty zbożowe( np. Kasza gryczana, płatki owsiane), mleko,
ziemniaki, mięso czy nawet dostępne na rynku wody mineralne o zwiększonej ilości Mg. Udział wnaszym prawidłowym funkcjonowaniu psychicznym oraz fizycznym bierze również potas ( m.in. morele suszone, banany, ziemniaki, awokado, pomidory, grejpfruty, ) mający istotny wpływ na działanie
obwodowego i ośrodkowego układu nerwowego, fosfor ( drób, mięso, ryby, jaja, mleko, orzechy, rośliny strączkowe) czy chociażby żelazo (czerwone mięso, jaja, orzechy) niedobór tego mikroelementu powoduje, również między innymi zmęczenie i wyczerpanie. Oprócz wymienionych tylko kilku pierwiastków i makroelementów niezbędne są również witaminy. Korzystny wpływ na nasze samopoczucie ma z pewnością witamina b6, która wspomaga wchłanianie magnezu oraz pozwala spokojnie spać – jej źródła to przede wszystkim fasola,soja, ziemniaki, groszek czy kapusta. W naszej diecie nie zapominajmy również o kwasie foliowym czyli witaminie b9, która łagodzi między innymi objawy stresu ( źródła to m.in szpinak, sałata, fasola, brokuły, pietruszka). Kluczową rolę w wzmacnianiu układu nerwowego i zapewnienie prawidłowej komunikacji z mózgiem odgrywa witamina B5, którą znajdziemy w między innymi grochu, szpinaku, ziemniakach czy marchewce. Oczywiście – pominięte zarówno pierwiastki jak i witaminy są również niezbędne naszemu organizmowi – nie wpływają jednak na nasze codziennie samopoczucia aż tak mocno jak wyżej wymienione.
Wspomniałem również o ogólnym rozleniwieniu, braku motywacji - jednak ważnym czynnikiem w przezwyciężanu, tego typu stanów jest nawet lekka aktywność fizyczna - najlepiej na świeżym powietrzu. Przykładem takiej aktywności może być, spacer czy lekki jogging. W naszym życiu, coraz częsciej zaburzone są relacje miedzy odpoczynkiem a pracą - kosztem tego pierwszego. A przecież relaks, nie jest tylko nieefektywnym lenistwem, pozwala zregenerować siły psychiczne jak i fizyczne, aby praca, którą wykonujemy przynosiła pożądane przez nas efekty.

Bartosz Janiszewski, psycholog, doradca żywieniowy